Едно широко разпространено проучване, включено в Science of Us, показва, че ранната вечеря (още от 14:00) или въобще, пропускането на вечерята, като цяло, може да увеличи количеството на мазнините, които горим.
Други проучвания са установили, че вечерянето след 19:00 увеличава риска от сърдечен удар.
Още публикувани данни показват, че яденето през нощта може да е полезно, ако е само от въглехидрати, защото това може да ни помогне да контролираме апетита си през следващия ден.
Има и резултати, показващи, че вечерята в 22:00 часа води до консумирането на с 248 повече калории на ден от тези, които ядат по-рано.

 

С толкова много противоречиви данни няма как да не се запитаме кое от посоченото е истината? 
Всъщност, всичко зависи от графика ни и начина ни на живот.
Човек, който се събужда в 5 часа, може да вечеря в 17:00, докато някой, който спи до обяд, може да вечеря в 22 часа – не е погрешно или нездравословно.
Често ядем в неопределено време за вечеря или се храним по време на социализация, когато сме с приятели навън, на маса…. по-важно да се замисляме дали наистина сме гладни или не.
Не бива да забравяме, че храната е енергия и не бива да поставяме толкова много енергия в тялото си, преди да заспим.
Мазнините или високомазнинните ястия се усвояват по-бавно и могат да причинят проблеми с рефлукса или киселини. Тежките ястия водят до преимуществено храносмилане и тялото трудно ще се възстанови през нощта.
Ето и няколко варианта за здравословна вечеря:

1. Крем-супа от зеленчуци и грах

Крем- супите, студени или топли, според сезона, са сред най- добрите варианти за вечеря. Засищат добре и са много здравословни. Можем да ги приготвяме с любимите си зеленчуци, а също и да добавим някаква бобова култура, като грах например, която ни осигурява протеини и фибри. Грахът е много добро решение за вечеря.

2. Салата и Хумус

Нахутът също е вид бобова култура и е богат на много полезни вещества. Вечер е по- добре да се консумира под формата на хумус, тъй като така по- лесно се храносмила. Можем да добавим и малка зеленчукова салата към хумуса.


3. Риба и Зелена салата

Рибата е много ценен протеин, а и съдържа омега- 3 мазнини. Изключително подходяща храна за отслабване. Добре е да я изпечем – на фурна или скара. За овкусяваме можем да използваме лимонов сок. Една зелена салата ще допълни много добре печената риба.

4. Гаспачо и Пилешко месо

Гаспачото се приготвя от домат, краставица, чушка и чесън. Разбивате с блендер и е готово. Ако го комбинираме с порция варено или печено пилешко, получаваме много здравословна и засищаща вечеря. При това, нискокалорична.

Специални благодарности на Д-р Райна Стоянова