Добре ли е да пия вместо вода цял ден домашна лимонада – вода с няколко резенчата лимон или лимонов сок и прясна мента, около 1,5-2 литра? Може ли да навреди за нещо? (читателски въпрос)

„Лимонадата“ с мента и лимон е чудесен начин да разнообразите вкуса и вида на иначе скучната вода, без да добвяте екстра калории.
Лимонът е доказано полезен плод, поради анти-бактериалното, противовирусно и имуностимулиращо действие. Помага и при регулиране на теглото, има свойството да подобрява храносмилателните процеси и действа леко дрениращо. Структурата на лимоновия сок е близка до тази на слюнката и солната киселина, която е основният храносмилателен сок в стомаха и стимулатор на черния дроб да произвежда жлъчен сок, който е необходим при храносмилането.
Лимоните са богати на минерали и витамини и помагат за отстраняването на токсини и други нежелани елементи от тялото и храносмилателната система. Киселият цитрусов плод е богат на витамин С- най-важният стимулатор на имунната ни система, а също така важен за усвояването на желязото в организма. Изобилието от калий от друга страна помага за регулиране на кръвното налягане. Лимоните в аюрведичната медицина са слузоредуциращ плод, иначе казано- намаляват количествата слуз и себум, което се произвеждат в тялото. Въпреки силно кислеия вкус на този цитрус, той е е една от най-алкализиращите храни и съдейства за регулирането на алкално-киселинния баланс /рН/ в организма. Друго модерно направление в диетологията – алкалното хранене се базира именно на този принцип – всяка внесена храна в тялото ни променя киселинно-алкалната среда – ако се храним с храна с киселинно рН това означава, че внасяме киселинност. Лимоните съдържат лимонена и аскорбинова киселина, тези слаби киселини се обработват лесно от тялото и се позволява на минералното съдържание на лимоните да алкализира кръвта, иначе казано да послужи за образуването на основи, които да неутрализират внесените чрез другите храни киселини.
Ментата, от своя страна, е една от билките, най-добре позната и най-широко използвана от българина под различни форми – по-традиционната – като напитка (чай) и по-новите – като част от хранителни добавки или мазила. Според най-новите данни, ментата подобрява действието на жлъчния сок, който организмът използва, за да разгражда и усвоява мазнини.
Същевременно билката действа успокояващо на стомашните мускули. Тези нейни действия улесняват храносмилането и намаляват отделянето на газове – най-честа причина за тежест в стомаха.
В заключение, ако има поне един лесен ритуал, към който би било чудесно за здравето ви, да привикнете, то е да консумирате вода, в каквато и да е форма- с мента, с лимон, с други цитруси или пък с джинджифил- вариациите са много. Толкова е просто, а ползите са толкова много, така че си струва усилието.